Tarihin bu geçiş lokasyonunda birçok medeniyetin izlerini bulacaksınız…
Ağrı’da gezilecek nereler mi var?
O zaman tarihi medeniyetleri keşfetmeye hazırlanın…
Ağrı Dağının zirvesi gibi yapacağınız gezi seyahatlerinizin de doruk noktasına varacaksınız.
Bu eşsiz seyahati yapmak için BiletAli’nin sunduğu uçak bileti arama motorunu ziyaret edin.
Ayrıca dönüş biletlerinizi BiletAli’den alın dönüş uçak biletinde hizmet bedelini ödemeyin. Çünkü gidiş dönüş biletlerinde dönüş uçuşuna ait hizmet bedelini BiletAli karşılıyor.
İşte, Ağrı ile ilgili bilmeniz gerekenler…. Ve Ağrı gezi rehberi…
Konum: Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunur. Adını kısmen sınırları içinde yer alan Ağrı Dağı'ndan alır. 1927 yılında il olmuştur. İl sınırları içerisinde 1 üniversite bulunmaktadır: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi.
Komşu iller: Doğusunda İran, kuzeyinde Kars, kuzeybatısında Erzurum, güneybatısında Muş ve Bitlis, güneyinde Van, kuzeydoğusunda Iğdır bulunur. Nüfus bakımından Türkiye’nin 41.büyük ilidir.
Tarihçesi
Asya’dan Anadolu’ya girişlerin geçiş noktasıdır. Bu sebeple birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Hititler’in güçlerini yitirmeleri üzerine MÖ 1340-1200 tarihleri arasında Hurriler bölgeye yerleşmişlerdir.
Bölgede en köklü uygarlığı Urartular kurmuştur.
MÖ 712 yıllarında Kızılırmak boylarına kadar uzanan Kimmerler, Ağrı’da geçici de olsa hâkimiyet kurmuşlardır.
Medler (MÖ 708-555) Asur Devleti’nin yıkılması ile Ağrı ve çevresini topraklarına katmışlardır.
Medler’in yıkılması ile birlikte Persler; Büyük İskender’in Pers Kralı III.Darius’u (M.Ö.331) yenerek Anadolu’yu ele geçirdiği zamana kadar yaklaşık iki yüzyıl boyunca bölgede yaşamışlardır.
Büyük İskender’in ölümü üzerine oluşan boşluktan faydalanan Ermeniler bölgeyi ele geçirmişlerdir.
Doğu Anadolu’ya gelip yerleşen ilk Türk topluluğu M.Ö. 680 yılında bölgeye gelen Sakalardır.
Daha sonraları Arsaklılar ve Artaksıyaslı Krallığı, Ağrı ve çevresine hâkim olmuştur.
Bölge, Hz. Osman zamanında İslam orduları tarafından fethedilmiştir. 872 yılına kadar Abbasilerin kontrolü altında kalan Ağrı, daha sonra Bizans’ın egemenliğine geçmiştir.
1071 Malazgirt Savaşı sonrası bölgeye Türk boyları gelmeye başlamıştır.
Ağrı, yüz yıla yakın bir süre Sökmenli Devleti’nin sınırları içine girmiştir. 1027-1225 yılları arasında Ani Atabekleri, 1239’da Cengizliler, 1256-1358 yılları arasında İlhanlılar ve Celayirliler Ağrı’da hüküm sürmüşlerdir.
1393’te Moğol Hakanı Aksak Timur, Ağrı bölgesini ele geçirmiştir. 1405-1468 tarihleri arasında Ağrı, Karakoyunlu toprakları içinde yer almış, Karakoyunlular yıkılınca bölge Akkoyunlular’ın egemenliğine geçmiştir.
Ağrı, Çaldıran Savaşı sonrasında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Ağrı İsminin Kaynağı
Osmanlı döneminde Şorbulak olarak anılan ilin adı, Ermeniler zamanında Karakilise olarak değiştirilmiştir. Kazım Karabekir Paşa zamanında Karakilise ismi değiştirilerek Karaköse diye adlandırılmıştır.
Nuh Tufanı ile ilgisinden dolayı Tevrat’ta adı geçen Ararat Dağı ve ülkesinin, Ağrı ve çevresinin olduğu sanılması dolayısıyla Ağrı’ya Batılılar tarafından Ararat da denilir.
Diyadin Kaplıcaları
Adını bulunduğu ilçeden Diyadin’den alır. Kaplıcalar ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Suyu klorürlü, sülfatlı, bikarbonatlı, karbondioksitli ve kalsiyumludur. Romatizma, kemik, kireçlenme, nöroloji, cilt, metabolizma ve siyatik hastalıklarına iyi geldiği bilinen kaplıcalar termal turizm açısından bölgenin önemli bir turizm noktası. Günübirlik gidebileceğiniz gibi termal otellerde rezervasyon yaptırarak tatilinizi uzatabilirsiniz.
Ağrı Dağı